Bok

I boken Livets steg skildras människor runt om vår jord i några av livets mest känsloladdade ögonblick. Under drygt sju år har Anders Ryman rest runt i världen för att dokumentera olika livscykelriter. Resultatet är ett praktverk som med nära, intima bilder skildrar mer än trettio olika riter från jordens alla hörn.

Riterna spänner från välsignelsen av de nyfödda i en by i Spanien till en flickas inträde i vuxenlivet hos apacheindianerna i Arizona; från den manliga initionasriten hos xhosa-folket i Sydafrika till umgänget med de döda under allhelgonahelgen i Bolivia; från en kvinnas första nedkomst i Palaus övärld till bröllop i Japans shintohelgedomar.

Detta är en bok om människans väg genom livet, om kulturell mångfald och det som förenar oss människor över hela jorden.

Böcker

Svenska Publishing-Priset

På Svenska Publishing-Galan i Stockholm torsdagen den 15 oktober 2009 utsågs boken Livets steg till vinnare av Svenska Publishing-Priset i kategorin Fackböcker. Juryns motivering löd: ”För en helgjuten, lättbläddrad bok med ett stort socialt engagemang. Ett måste på vartenda skolbibliotek.”

Flera språk

Hittills har Livets steg kommit ut på sju språk. Bokförlaget Max Ström, som även producerat boken, har gett ut den på både svenska och engelska medan det tyska förlaget Taschen gett ut den i två stycken trespråksupplagor. Den ena på engelska, franska och tyska och den andra på spanska, italienska och portugisiska.

Bokomslag